Specialisten på färdig häck | Häckspecialisten
Sverige Denmark Finland
Snabb & Fraktfri Leverans Högsta Kvalitet & Service Växtgaranti i 3 år

Bukettapel

Bukettapel (Malus toringo sargentii 'Sämling') är en vackert blommande prydnadshäck med blommor i rosa och vitt. Denna häcksort får fantastiska höstfärger och frukter i orange som går att äta och använda i köket. Bukettapel är en robust häcksort med många tilltalande egenskaper!

 

  • Vacker blomning på våren
  • Bildar ätliga bär på hösten
  • Mycket robust och tålig

Bukettapel 80-100 cm

Bukettapel 80-100 cm

Beteckning : Malus toringo sargentii 'Sämling' . Storlek : 80-100 cm (höjd) ....

259 kr /st  229 kr /st-12%
(916 kr/meter)

 Info  Köp 
STORPACKBukettapel 80-100 cm 75-pack (cirka 19-20 meter)

Bukettapel 80-100 cm 75-pack (cirka 19-20 meter)

Bukettapel 80-100 cm 75-pack   Passar för cirka 19-20 löpmeter!   ...

Just nu kan du spara 1180 kr15995 kr
jmfr.pris 213.26 kr/st

 Info  Köp 
Om Bukettapel

 

Bukettapel (Malus toringo sargentii 'Sämling') är en mycket trevlig växt att sätta som prydnadshäck och den får underbara rödskimrande höstfärger!

 

Bukettapeln blommar rikligt och vackert i maj månad i färgerna vit och rosa och får sedan dessutom centimeterstora orangefärgade frukter under sensommaren som fåglarna gärna frossar i inför vinterns köld.

 

Även du kan äta frukterna - ett tips är att göra en smakfull gelé utav dem, perfekt att servera till söndagssteken.

 

Förutom de tilltalande estetiska egenskaperna så är Bukettapeln tålig och robust i alla väderstreck, tål även beskärning utan att förminska häckens blommande karaktär.

 

Bukettapel når en sluthöjd mellan 150-200 cm (som klippt, låter man den växa fritt blir den mellan 200-300 cm) och växer cirka 20-30 cm per år.

bukettapel

Bukettapel - karaktär och utseende

shutterstock_649858981
shutterstock_649858969
shutterstock_695986558
shutterstock_220618828

Skötselråd Bukettapel

 

Vad ska jag tänka på när jag planterar bukettapel?

 

Plantera snart som möjligt men se till att rötterna har fått ordentligt med vatten, ex. genom att ha blötlagt dem innan. Se till att gropen är tillräcklig för rotklumpen, i alla fall 50 cm djup, så att den nya plantan kommer i höjd med befintlig omgivande mark. Jordförbättra med planteringsjord och eventuellt någon mer mullrik jord, beroende på den befintliga jordens sammansättning. Bukettapel vill stå väldränerat. Tänk på att stammen är fri från jord. Vattna igen rikligt. På så vis ger du plantorna de bästa förutsättningarna att etablera sig på den nya platsen.

 

När ska jag plantera bukettapel?

 

Bästa tiden för att plantera häckplantor är på hösten men kan planteras så länge marken inte är frusen.

 

Ska jag beskära bukettapel första året?

 

Bukettapel kan man beskära första året. Generellt genererar man tillväxt vid en beskärning och detta kan göras lite lätt när plantan väl kommit i jorden. En beskärning kan även ses som en stimulans för rotsystemet som skyndar på tillväxt.

 

När bör jag beskära bukettapel?

 

Beskärning kan göras från juni till september samt under vårvintern. Växten tål hård beskärning och kommer att blomma vackert ändå – en av fördelarna med att använda bukettapel som häck!

 

Hur ska jag vattna häck av bukettapel?

 

En nyplanterad häck behöver alltid mycket vatten för att etablera sig. Tänk på att vattna regelbundet och att vattnet ska nå rötterna – det är bättre att vattna ordentligt en gång än att vattna ofta och lite. Rötterna söker sig efter fukt och man vill att rötterna ska sträcka sig på djupet och inte efter ytan. Gräv lite försiktigt i jorden för att kolla hur långt ner fukten nått. Blötlägg gärna rötterna innan plantering.

 

Behöver bukettapel extra näring och i så fall när?

 

Ja, det är bra att tillföra lite extra näring exempelvis kogödsel samt någon allsidig långtidsverkande gödning med kväve, fosfor och kalium, under våren. Blanda ner i den befintliga jorden och vattna.

 

Hur stor tillväxt kan jag förvänta mig under de första åren?

 

Bukettapel är relativt långsamtväxande och når en maxhöjd som friväxande på ca 200-300 cm, klippt 150-200 cm.

 

Finns det något annat att tänka på?

 

Bukettapel har en del tornar som inte är så sköna att springa in i men kompenserar för detta i ett överflöd av vackra vita blommor i maj-juni. Växten vill helst stå väldränerat och i sol till halvskugga, annars är den anspråkslös i skötseln. Den är dessutom tålig för väder och vind, och bidrar till ett rikare fågelliv genom sina bär och växtsätt!