Förbeställ häckväxter (ej mini-pack) & få 500 kr i rabatt! Leverans från vecka 35. Ange rabattkod SOMMAR24 i kassan. 1 köp per hushåll.

Specialisten på färdig häck | Häckspecialisten
Sverige Denmark Finland
Snabb & Fraktfri Leverans Högsta Kvalitet & Service Växtgaranti i 3 år

Hagtorn

Hagtorn (Crataegus monogyna), är en robust och tålig häckväxt som ger ett bra insynsskydd. Med vackra blommor på våren och fantastiska, röda bär på hösten har denna häcksort det mesta man kan önska sig av en häck. Bladen bjuder på härliga färgskiftningar när hösten nalkas.

Hagtorn kan endast beställas hos oss på förfrågan.

  • Tålig och robust
  • Vacker blomning
  • Röda bär och gula höstfärger

PÅ FÖRFRÅGAN!Hagtorn 60-100 cm

Hagtorn 60-100 cm

Beteckning : Crataegus monogyna . Storlek : 60-100 cm (höjd vid leverans) ....

199 kr /st
(796 kr/meter)

 Info  Köp 
PÅ FÖRFRÅGAN!Hagtorn 100-150 cm

Hagtorn 100-150 cm

Beteckning : Crataegus monogyna . Storlek : 100-150 cm (höjd vid leverans) ....

399 kr /st
(1197 kr/meter)

 Info Slutsåld
PÅ FÖRFRÅGAN!Hagtorn 150-200 cm

Hagtorn 150-200 cm

Beteckning : Crataegus monogyna . Storlek : 150-200 cm (höjdspridning vid leverans)...

995 kr /st
(1990 kr/meter)

 Info Slutsåld
Om Hagtorn

 

Hagtorn (Crataegus monogyna), Häckhagtorn eller Trubbhagtorn - kärt barn har många namn, men denna klassiska häckväxt är nog inte så kärleksfull av sig då den är täckt med vassa och långa taggar, vilket dock passar bra om man inte vill ha onödigt spring genom sitt insynsskydd.

 

Hagtornen är en mycket tålig och robust häckväxt som klarar utsatta förhållanden, såsom vind, vatten och marginell jordmån. Den klarar att stå i alla väderstreck och når en sluthöjd på cirka 400 cm.

 

Hagtorn har även trevliga egenskaper i form av att den blommar fint på våren där den får vita blommor och sedan på hösten följs av röda bär. Dessutom får den på hösten en mycket varm och trevlig gul färg på bladen.

 

På senare tid har intresset för Hagtorn ökat och vi rekommenderar dig att vara ute i god tid om du ämnar att beställa, då utbudet för häckplantor av Hagtorn är begränsat.

 

Om du behöver ett mindre antal plantor för att till exempel laga hål i din befintliga Hagtornshäck, så rekommenderar vi dig att kontakta en lokal handelsträdgård.

Hagtorn

Skötselråd Hagtorn

 

Hur ska jag plantera hagtorn?

 

En generell regel är att plantera så snart som möjligt och att rötterna har fått ordentligt med vatten innan de hamnar i jorden. Ett tips är att blötlägga dem en stund innan. Gropen bör vara ca 50 cm djup - rotklumpen ska få god plats i gropen. Jordförbättra med planteringsjord och eventuellt någon mer mullrik jord beroende på den befintliga jordens sammansättning. Hagtorn klarar de flesta jordar men föredrar näringsrika, något torra till fuktiga jordar i sol till lite skugga. Tänk på att stammen är fri från jord. Vattna igen rikligt. På detta vis ger du plantorna de bästa förutsättningarna att etablera sig och trivas på den nya platsen.

 

När ska jag plantera hagtorn?

 

Hösten är generellt en bra tid för att plantera häckplantor då det är lättare att tillfredsställa plantorna med vatten. Hagtorn föredrar dock att bli planterad tidig vår, helst innan bladutspring.

 

Ska jag beskära hagtorn?

 

Det är inte nödvändigt men om den planterats under våren kan man försiktigt toppa plantan samt ta in lite på sidogrenarna för att hjälpa plantan med etableringen och tillväxt.

 

När bör jag beskära hagtorn?

 

Bästa tiden för beskärning av hagtorn är under sensommaren och vårvintern. Hagtorn tål hård beskärning och kan formklippas.

 

När bör jag klippa hagtorn?

 

För en tät häck bör den klippas två gånger, en gång på sensommaren och en gång på vårvintern.

 

Hur ska jag vattna min hagtorn?

 

Vattna häcken regelbundet hela första växtsäsongen så att rötterna växer till sig och plantorna etableras. Gräv gärna försiktigt och känn på jorden i marken, om det är torrt så behövs det bevattning - om det är fuktigt avvakta. Hagtorn gillar inte att stå blött.

 

Behöver hagtorn extra näring och i så fall när?

 

Ja, hagtorn gillar näringsrik jord. Gödsla gärna med ett näringstillskott med kväve, fosfor och kalium samt blanda ner lite kogödsel. Detta görs helst under våren. På detta sätt förbättras både jordens struktur och näringshalt.

 

Hur stor tillväxt kan jag förvänta mig under de första åren?

 

Hagtorn når en maxhöjd på 400 cm och räknas till de starkväxande häckväxter.

 

Finns det något annat att tänka på?

 

Hagtorn har tornar som kan vara lite besvärliga när man hanterar växten. För övrigt är det en mycket robust och anspråkslös växt som får nektarrika och vackra blommor på våren samt dekorativa orange-röda bär på hösten. En hagtornshäck gör mycket för djurlivet, bidrar både med mat och skydd!