Förbeställ häckväxter eller träd för leverans från Vecka 13 och få 500 kr i rabatt. Ange rabattkod VÅR500 i Kassan. Gäller vid 1 köp per hushåll.

Specialisten på färdig häck | Häckspecialisten
Sverige Denmark Finland
Snabb & Fraktfri Leverans Högsta Kvalitet & Service Växtgaranti i 3 år

Bambuhäck

Bambuhäck eller som i vårt fall mer specifikt Bergbambu (Fargesia murieliae) är en vacker och förbluffande effektiv växt att sätta som häck, skapar verkligen den där exotiska känslan i din trädgård samtidigt som den ger dig ett vintergrönt insynsskydd. Gå in på produkterna här nedan för mer information om växterna, antal per meter, pris och bilder!

Vi har fler storlekar samt sorter på förfrågan, du är välkommen att kontakta oss med din förfrågan.

  • Vintergrönt insynsskydd
  • Exotisk och originell
  • Snabbväxande och lättskött

Bergbambu 'Deep Forest' 100-125 cm

Bergbambu 'Deep Forest' 100-125 cm

Beteckning : Fargesia murieliae 'Deep Forest' Höjdstorlek : 100-125 cm...

995 kr /st
(1990 kr/meter)

 Info  Köp 
Bergbambu 'Deep Forest' 125-150 cm

Bergbambu 'Deep Forest' 125-150 cm

Beteckning : Fargesia murieliae 'Deep Forest' Höjdstorlek : 125-150 cm...

1095 kr /st
(2190 kr/meter)

 Info  Köp 
Bergbambu 'Jumbo' 80-100 cm

Bergbambu 'Jumbo' 80-100 cm

Beteckning : Fargesia murieliae 'Jumbo' Höjdstorlek : 8 0-100 cm (höjdspridning...

499 kr /st
(1497 kr/meter)

 Info  Köp 
Bergbambu 'Jumbo' 100-125 cm

Bergbambu 'Jumbo' 100-125 cm

Beteckning : Fargesia murieliae 'Jumbo' Höjdstorlek : 10 0-125 cm...

795 kr /st
(1987.50 kr/meter)

 Info  Köp 
Bergbambu 'Maasai' 100-125 cm

Bergbambu 'Maasai' 100-125 cm

Beteckning : Fargesia murieliae 'Maasai' Höjdstorlek : 100-125 cm...

995 kr /st
(1990 kr/meter)

 Info  Köp 
Bergbambu 'Maasai' 125-150 cm

Bergbambu 'Maasai' 125-150 cm

Beteckning : Fargesia murieliae 'Maasai' Höjdstorlek : 125-150 cm...

1095 kr /st
(2190 kr/meter)

 Info  Köp 
Bergbambu 'Simba' 40-60 cm

Bergbambu 'Simba' 40-60 cm

Beteckning : Fargesia murieliae 'Simba' Höjdstorlek : 4 0-60 cm (höjdspridning...

399 kr /st
(1596 kr/meter)

 Info  Köp 
Bergbambu 'Winter Joy' 100-125 cm

Bergbambu 'Winter Joy' 100-125 cm

Beteckning : Fargesia murieliae 'Winter Joy' Höjdstorlek : 100 -125 cm...

995 kr /st
(1990 kr/meter)

 Info  Köp 
Bergbambu 'Winter Joy' 125-150 cm

Bergbambu 'Winter Joy' 125-150 cm

Beteckning : Fargesia murieliae 'Winter Joy' Höjdstorlek : 125 -150 cm...

1095 kr /st
(2190 kr/meter)

 Info  Köp 
Om Bambuhäck

 

Bambuhäck har på senare tid blivit allt vanligare i Sverige, då den erbjuder ett originellt och exotiskt intryck samtidigt som den är mycket snabbväxande och även vintergrön och bildar därmed ett bra insynsskydd året om.

 

Den bästa sorten Bambu för att plantera häck är Bergbambun (Fargesia murieliae) och det finns rätt många olika varianter av den, där några av de vanligaste är 'Deep Forrest' och 'Jumbo' som är två frodigt och upprättväxande växter. Vi har även fler sorter och storlekar på förfrågan!

 

Bergbambun är en enkel växt att sköta, som solitär eller som avdelare men kräver en gynnsam växtplats. Växten trivs bäst i skyddat, varmt men gärna fuktigt läge i full sol till halvskugga.

 

Bergbambu gillar inte att stå torrt (sand), inte heller blött (lera) – viktigt är då att man tänker på att jordförbättra med organiskt, mullrikt material så att jorden kan hållas jämnt fuktig och att det finns god tillgång till näring.

Bambushecke IIII

Bambuhäck - karaktär och utseende

Bambushecke III
Bambushecke IIII
Bambushecke-II

Skötselråd Bambuhäck

 

Hur planterar jag bambu?

 

Plantera så snart som möjligt men se till att rötterna har fått ordentligt med vatten genom att ex. ha blötlagt dem innan. Gropen bör vara väl tilltagen, ca 50 cm djup och 100 cm bred, alternativt så gör man en upphöjd bädd. Jordförbättra med planteringsjord och eventuellt någon mer mullrik jord beroende på den befintliga jordens sammansättning. Bambu gillar inte stå för blött eller för fuktigt utan vill ha en jämn fuktighet – därmed rekommenderas att vid plantering även installera en droppslang. Tänk på att stammen är fri från jord. Vattna igen rikligt och avsluta gärna med något marktäckande som exempelvis flis (hjälper till att hålla fukten i marken och ogräs borta). På så vis ger du plantorna de bästa förutsättningarna att etablera sig och trivas på den nya platsen.

 

När ska jag plantera bambu?

 

Bästa tiden för att plantera häckplantor är generellt på hösten men bambu kan man plantera när som så länge den får tillräckligt med vatten.

 

Ska jag beskära bambu?

 

Bambu kräver mycket lite skötsel och den enda beskärning man kan tänkas göra är att gallra ut dött växtmaterial efter plantering och sedan en gång per år. Man kan klippa av de lägre sidogrenarna om man vill framhäva de dekorativa stammarna.

 

När bör jag beskära bambu?

 

Bambu kräver inte beskärning men om man vill gallra bort döda grenar och stammar rekommenderas att man gör detta under våren.

 

Hur ska jag vattna min bambu?

 

En häck av bambu behöver mycket vatten när den är nyplanterad. Tänk ca 30 liter vatten per kvm och vecka, helst vid ett eller fåtal tillfällen så att man säkerställer att vattnet når rötterna. Gräv gärna försiktigt i jorden för att kolla hur långt ner fukten har nått. Blötlägg gärna rötterna innan plantering. Då bambu är vintergrön behöver man se till att den får vatten långt in på hösten samt tidigt på våren. Man kan med fördel täcka den med exempelvis säckväv redan i början av februari för att ge växten tid att vakna till på våren då solen kan kräva plantan på vatten, som den inte kan få upp på grund av att tjälen ligger kvar. Med andra ord kan växten inte utföra sin fotosyntes och därmed kan den torka in – detta gäller alla vintergröna växter.

 

Behöver bambun extra näring och i så fall när?

 

Ja, det är bra att tillföra lite extra kogödsel under våren som blandas ner i den befintliga jorden och ska sedan vattnas på. Låt gärna bladslidor som växten släppt ligga kvar då dessa är rika på kisel och gynnar växten som har ett behov av lite extra tillskott av denna mineral. Om man tycker det ser för skräpigt ut kan man blanda ner lite stenmjöl i stället.

 

Hur stor tillväxt kan jag förvänta mig under de första åren?

 

Bergbambu växer snabbt på höjden och man kan räkna med 50-70 cm redan första året. Bergbambu, Fargesia, är en så kallad tuvbildande bambu (till skillnad från rotspridande) och sprider sig därmed långsamt och endast vid basen. Bergbambu bör placeras där utrymme för en bred häck finns.

 

Finns det något annat att tänka på?

 

Kan beskäras lätt direkt efter plantering. Kan stå i direkt sol och även i delvis skuggiga områden. Kräver en väldränerad och näringsrik planteringsjord.