Förbeställ häckväxter (ej mini-pack) & få 500 kr i rabatt! Leverans från vecka 35. Ange rabattkod SOMMAR24 i kassan. 1 köp per hushåll.

Specialisten på färdig häck | Häckspecialisten
Sverige Denmark Finland
Snabb & Fraktfri Leverans Högsta Kvalitet & Service Växtgaranti i 3 år

Blodbok

Blodbok (Fagus sylvatica purpurea) är en vacker häcksort som ger ett majestätiskt intryck, med det där lilla extra. Med sin djupröda färg och lysande årsskott, är den svår att motstå. Vi har flera olika höjdstorlekar av Blodbok, gå in på produkterna här nedan för mer information om växterna, antal per meter, pris och bilder!

  • Vacker och originell
  • Mycket snabbväxande
  • Färggrann och tålig

Blodbok 80-100 cm

Blodbok 80-100 cm

Beteckning : Fagus sylvatica purpurea . Storlek : 80-100 cm (höjd vid leverans) ....

229 kr /st
(1145 kr/meter)

 Info  Köp 
Blodbok 100-125 cm

Blodbok 100-125 cm

Beteckning : Fagus sylvatica purpurea . Storlek : 100-125 cm (höjd vid leverans) ....

299 kr /st
(1196 kr/meter)

 Info  Köp 
Blodbok 125-150 cm XL!

Blodbok 125-150 cm XL!

Stora fina plantor i 7,5 liters kruka!   Beteckning : Fagus sylvatica purpurea ....

499 kr /st  449 kr /st-10%
(1347 kr/meter)

 Info  Köp 
Blodbok Färdig Häck 150 cm

Blodbok Färdig Häck 150 cm

Blodbok Färdig Häck 150 cm   Beteckning : Fagus sylvatica Atropurpurea....

3495 kr /st  2995 kr /st-14%
(2995 kr/meter)

 Info  Köp 
Blodbok Färdig Häck 180 cm

Blodbok Färdig Häck 180 cm

Blodbok Färdig Häck 180 cm   Beteckning : Fagus sylvatica Atropurpurea....

3895 kr /st  3295 kr /st-15%
(3295 kr/meter)

 Info  Köp 
Varför välja Blodbok?

 

Blodbok (Fagus sylvatica purpurea) är en fantastisk häckväxt som har en otroligt djupröd färg som skapar ett originellt och majestätiskt intryck.

 

Blodboken är inte den vanligaste varianten i våra svenska trädgårdar och det är just den egenskapen som gör denna anspråkslösa och snygga häcksort så eftertraktad, då den är svår att få tag på i större storlekar som vi kan tillhandahålla.

 

Blodboken påminner om både Avenbok och Bok i sitt växtsätt, med genomgående stam och vackert räfflade blad. Den är mycket snabbväxande, cirka 20-40 cm på ett år och når en sluthöjd på cirka 300 cm.

 

Bra att tänka på är att man har en väldränerad jordmån som gärna får vara lite sandig, Blodboken trivs ej att stå i lerjord och väta.

blodbok

Blodbok - karaktär och utseende

bladblodbok
skottblod

Skötselråd Blodbok

 

Hur planterar jag blodbokshäck?

 

Plantera snart som möjligt men se till att rötterna har fått ordentligt med vatten, ex. genom att ha blötlagt dem innan. Se till att gropen är tillräcklig för rotklumpen, i alla fall 50 cm djup, så att den nya plantan kommer i höjd med befintlig omgivande mark. Jordförbättra med planteringsjord. Det kan vara en god idé att vid plantering även installera en droppslang för jämn fuktighet i marken. Tänk på att stammen är fri från jord. Vattna igen rikligt. På så vis ger du plantorna de bästa förutsättningarna att etablera sig på den nya platsen.

 

Ska jag beskära blodbok första året?

 

Toppa och beskär blodboken direkt vid plantering, för att stimulera rotsystemets etablering samt att få den att förgrena sig direkt. Beskär den även runt Midsommar och i början av september, så du får ut maximalt av blodbokens tillväxt.

 

När bör jag klippa blodbok?

 

En blodbokshäck klipps normalt åtminstone två gånger per år. Bästa tiden att göra detta är runt midsommar, samt i början av september.

 

När bör jag beskära blodbok?

 

Att beskära blodbok är det detsamma som med när man klipper den. Runt midsommar och i september månad är en optimal tid.

 

Hur bör jag vattna min blodbokshäck?

 

Vattna regelbundet tills frosten och tjälen kommer, sedan likaså under hela växtsäsongen nästa år så att rötterna växer till sig och plantorna etableras. Känn på jorden en bit ner i marken, om det är torrt så behövs det bevattning - om det är fuktigt avvakta. Då bok gillar en jämn fuktighet kan det vara en god idé med en droppslang i häcken.

 

Behöver blodbok extra näring och i så fall när?

 

Ja, blodbok behöver näringsrik jord så det är bra att lägga på exempelvis kogödsel under hösten/ vårvintern. Bok vill inte stå blött så det är viktigt för både struktur och näringshalt att jorden är mullrik.

 

Hur stor tillväxt kan jag förvänta mig under de första åren?

 

Blodbok växer ca 20-40 cm per år beroende på växtplats. Tänk på att om du vill få en tät häck bör du klippa ner topparna och längre sidogrenar för att stimulera sidotillväxt.

 

Vad skiljer mellan en blodbok och en vanlig bok?

 

Det är egentligen ingen skillnad förutom färgen.