Specialisten på färdig häck | Häckspecialisten
Sverige Denmark Finland
Snabb & Fraktfri Leverans Högsta Kvalitet & Service Växtgaranti i 3 år

Dvärgliguster

Dvärgliguster (Ligustrum vulgare 'Lodense') är en lågväxande och välförgrenad häck. Passar utmärkt för den mindre trädgården eller som inramning av planteringar och rabatter. Dvärgliguster är en populär häckväxt med frodigt grönt bladverk och söta vita blommor i klasar.

  • Lågväxande
  • Fin som inramning
  • Tät och frodig

Dvärgliguster 20-30 cm

Dvärgliguster 20-30 cm

Beteckning : Ligustrum vulgare 'Lodense' . Storlek : 20-30 cm (höjd vid leverans) ....

139 kr /st
(695 kr/meter)

 Info  Köp 
Dvärgliguster 30-40 cm

Dvärgliguster 30-40 cm

Beteckning : Ligustrum vulgare 'Lodense' . Storlek : 30-40 cm (höjd vid leverans) ....

179 kr /st
(716 kr/meter)

 Info  Köp 
Om Dvärgliguster

 

Dvärgliguster (Ligustrum vulgare 'Lodense') är en mycket populär och trevlig lövbladig växt som passar utmärkt som prydnadshäck eller som marktäckande buskage.

 

Dvärgligustern är rikligt förgrenad och har ett lågt och brett växtsätt. Den tål att beskäras hårt för att tjäna som en strikt prydnadshäck alternativt om man vill täcka marken nerifrån och upp utan att växterna blir för höga.

 

Dvärgliguster blir mellan 50-100 cm, vilket gör att det är lätt att hålla efter den och den är dessutom långsamt växande.

 

Dvärgliguster får gräddvita små blommor i klasar i slutet av juni och sedan på hösten svarta enbärsstora bär. En annan bra egenskap hos Dvärgligustern är att den behåller de mörkgröna bladen länge.

dvargliguster

Skötselråd Dvärgliguster

 

Hur ska jag plantera dvärgliguster?

 

En generell regel är att plantera så snart som möjligt och att rötterna har fått ordentligt med vatten innan de hamnar i jorden. Ett tips är att blötlägga dem en stund innan. Rotklumpen ska få god plats i gropen – gropen bör i alla fall vara ca 50 cm djup. Jordförbättra med planteringsjord och eventuellt någon mer mullrik jord beroende på den befintliga jordens sammansättning. Liguster klarar dock de flesta jordar från ler till sand. Tänk på att stammen är fri från jord. Vattna igen rikligt. På detta vis ger du plantorna de bästa förutsättningarna att etablera sig och trivas på den nya platsen.

 

När ska jag plantera dvärgliguster?

 

Bästa tiden för att plantera häckplantor är på hösten men dvärgliguster kan man egentligen plantera när som så länge den får tillräckligt med vatten.

 

Ska jag beskära dvärgliguster?

 

Det är inte nödvändigt men om den planterats under våren kan man försiktigt toppa plantan samt ta in lite på sidogrenarna för att hjälpa plantan med etableringen och tillväxt.

 

När ska man beskära dvärgliguster?

 

Bästa tiden för beskärning av dvärgliguster är under sensommaren och vårvintern.

 

När bör jag klippa dvärgliguster?

 

För en tät häck bör den klippas två gånger, en gång på sensommaren och en gång på vårvintern.

 

Hur bör jag vattna min dvärgliguster?

 

Vattna häcken regelbundet hela första växtsäsongen så att rötterna växer till sig och plantorna etableras. Gräv försiktigt och känn på jorden i marken, om det är torrt så behövs det bevattning - om det är fuktigt avvakta. Ligusterhäck trivs ej i väta.

 

Behöver dvärgliguster extra näring och i så fall när?

 

Ja, gödsla gärna med ett näringstillskott med kväve, fosfor och kalium samt blanda ner lite kogödsel. Detta görs helst under våren. På detta sätt förbättras både jordens struktur och näringshalt.

 

Hur stor tillväxt kan jag förvänta mig under de första åren?

 

Dvärgliguster har ett brett och lågt växtsätt och har en maxhöjd på ca 100 cm. Liguster generellt är relativt snabbväxande.

 

Finns det något annat att tänka på?

 

Dvärgliguster är inte vintergrön utan löven skiftar till en bronsfärg innan de fälls. Dvärgliguster kan även användas som marktäckare.