Förbeställ häckväxter (ej mini-pack) & få 500 kr i rabatt! Leverans från vecka 35. Ange rabattkod SOMMAR24 i kassan. 1 köp per hushåll.

Specialisten på färdig häck | Häckspecialisten
Sverige Denmark Finland
Snabb & Fraktfri Leverans Högsta Kvalitet & Service Växtgaranti i 3 år

Häckoxbär

Häckoxbär (Cotoneaster acutifolius) är en vacker och mycket tålig häckväxt som har blanka mörkgröna blad som sedan skiftar till intensiva röda höstfärger. Vi har olika höjdstorlekar av Häckoxbär, gå in på produkterna här nedan för mer information om växterna, antal per meter, pris och bilder!

  • Får vackra färger och bär
  • Ger utmärkt insynsskydd
  • Lättskött och mycket tålig

Häckoxbär 40-60 cm

Häckoxbär 40-60 cm

Beteckning : Cotoneaster acutifolius. Storlek : 40-60 cm (höjd vid leverans)....

149 kr /st
(745 kr/meter)

 Info  Köp 
Häckoxbär 60-100 cm

Häckoxbär 60-100 cm

Beteckning : Cotoneaster acutifolius. Storlek : 60-100 cm (höjd vid leverans)....

179 kr /st
(895 kr/meter)

 Info  Köp 
STORPACKHäckoxbär 40-60 cm 120-pack (cirka 25 meter)

Häckoxbär 40-60 cm 120-pack (cirka 25 meter)

Häckoxbär 40-60 cm 120-pack   Passar för cirka 24-25 löpmeter!...

Just nu kan du spara 1685 kr14995 kr
jmfr.pris 124.95 kr/st

 Info  Köp 
STORPACKHäckoxbär 60-100 cm 100-pack (cirka 20 meter)

Häckoxbär 60-100 cm 100-pack (cirka 20 meter)

Häckoxbär 60-100 cm 100-pack   Passar för cirka 20 löpmeter!...

Just nu kan du spara 905 kr15995 kr
jmfr.pris 159.95 kr/st

 Info  Köp 
Varför välja Häckoxbär?

 

Häckoxbär är lite utav en klassiker och är underskattad i villaträdgården, då den mestadels går att finna i bostadsrättsföreningar och offentliga miljöer.

 

Häckoxbär passar utmärkt att sätta som häck som inramning av din trädgård och så även som prydnadsbuskage, både som klippt eller friväxande. Den tål hård klippning och är tät nerifrån och upp.

 

Häckoxbär kan man hålla inom spannet av 50-200 cm i höjd och den trivs bäst i lagom klimat, det vill säga med både lite sol, halvskugga och halvfuktigt. Mycket härdig växt som växer i hela landet.

 

Häckoxbär blommar väldigt vackert i maj och juni och får små rosa blommor. Till hösten sedan så sätter den svarta bär och får varma och härliga färger på sina blad innan de fälls.

 

För den som vill rama in sin trädgård med en prydlig häck eller sätta ett vackert vår- och höstbuskage så är Häckoxbär ett mycket bra alternativ!

hackoxbar

Häckoxbär - karaktär och utseende

oxbarshack
hackoxbarblad

Skötselråd Häckoxbär

 

Vad ska jag tänka på när jag ska plantera en häckoxbär?


Att plantera häckoxbär är lätt! Gräv ett cirka 50 cm brett och djupt dike. Blanda befintlig jord med minst 50 % ny planteringsjord om du inte använder helt ny planteringsjord för bästa effekt. Spänn upp ett snöre i en rak linje den sträckan du vill ha som häck, samt över diket så att alla plantorna i häcken hamnar rakt på rad. Eventuellt kan man använda en tumstock för att mäta ut avståndet stam till stam, för att få rätt avstånd mellan plantorna. Ta bort krukan och placera växten i gropen så att rotklumpen hamnar strax under omgivande mark. Fyll på med jord och tryck till så att plantan står stadigt. Att vattna rikligt och regelbundet är A och O.


Hur planterar jag en häckoxbär?


Plantera snart som möjligt men se till att rötterna har fått ordentligt med vatten, ex. genom att ha blötlagt dem innan. Se till att gropen är tillräcklig för rotklumpen, i alla fall 50 cm djup, så att den nya plantan kommer i höjd med befintlig omgivande mark. Jordförbättra med planteringsjord – häckoxbär kräver väldränerad jord. Det kan vara en god idé att vid plantering även installera en droppslang. Tänk på att stammen är fri från jord. Vattna igen rikligt. På så vis ger du plantorna de bästa förutsättningarna att etablera sig på den nya platsen.


När ska jag plantera häckoxbär?


Bästa tiden för att plantera häck är generellt på hösten men kan även planteras tidig vår. Vid plantering under den en period som inte är så solig och varm innebär att det avdunstar inte lika mycket vatten och det är något lättare att tillgodose växternas vätskebehov.


Ska jag beskära häckoxbär första året?


Häckoxbär mår bra av att etableringsbeskäras när den ha kommit i jorden, det innebär att man tar in sidogrenar lite och toppar plantan, för att stimulera rotsystemets etablering samt att få den att förgrena sig direkt.


När bör jag beskära häckoxbär?


Beskärning bör ske tidigt på våren alternativt i juli-september. Då tar du främst bort skadade och gamla grenar. Häckoxbär klarar hård beskärning och du kan föryngra häcken genom att ta ner den till ca 15 cm över marken tidigt på våren, innan lövsprickning.


När bör jag klippa häckoxbär?


Om du har en klippt häck bör detta utföras före eller efter vegetationsperioden, dvs. i april och/eller i september. Häckoxbär klarar av att hållas som smal häck.


Hur ska jag vattna min häckoxbär?


Häcken behöver mycket vatten när den är nyplanterad. Blötlägg gärna rötterna innan plantering. Väl i marken bör man se till att vattnet når rötterna – gräv gärna försiktigt ner i jorden för att kolla hur långt ner fukten har nått.


Behöver häckoxbär extra näring och i så fall när?


Ja, det är bra att ge häcken lite extra näring under våren. Blanda ner kogödsel och någon långtidsverkande fullgödsel (med kväve, fosfor och kalium).


Hur stor tillväxt kan jag förvänta mig under de första åren?


Häckoxbär är relativt snabbväxande med en tillväxt på cirka 30 cm per år och når en maxhöjd på ca 200 cm.