Specialisten på färdig häck | Häckspecialisten
Sverige Denmark Finland
Snabb & Fraktfri Leverans Högsta Kvalitet & Service Växtgaranti i 3 år

Serbgran

Serbgran (Picea omorika) kallas även för serbisk gran eller omorikagran och är en populär gransort som växer upprätt och mycket snabbt. Vi har många olika höjdstorlekar av Serbgran, gå in på produkterna här nedan för mer information om växterna, antal per meter, pris och bilder. Större storlekar på förfrågan!

  • Vintergrönt insynsskydd
  • Mycket snabbväxande
  • Lättskött och mycket tålig

KRUKODLADE!Serbgran 40-60 cm Kruka

Serbgran 40-60 cm Kruka

Jättefina Serbgransplantor i rymliga 5 liters krukor finns nu tillgängliga...

249 kr /st
(747 kr/meter)

 Info  Köp 
KRUKODLADE!Serbgran 60-80 cm Kruka

Serbgran 60-80 cm Kruka

Jättefina Serbgransplantor i rymliga 5 liters krukor finns nu tillgängliga...

299 kr /st
(897 kr/meter)

 Info  Köp 
KRUKODLADE!Serbgran 80-100 cm Kruka

Serbgran 80-100 cm Kruka

Jättefina Serbgransplantor i rymliga 5 liters krukor finns nu tillgängliga...

349 kr /st
(1047 kr/meter)

 Info  Köp 
Varför välja Serbgran?

 

Serbgranen är en sannerligen en spännande och originell sort som verkligen skapar ett fantastiskt insynsskydd, och även fungerar mycket effektivt om du behöver få bort bullerljud från trafikerad väg.

 

Den är tät- och upprättväxande, vindtålig, robust och lättskött - optimala egenskaper hos en häckväxt.

 

Den här varianten kan nå svindlade höjder om man så vill - den kan bli minst cirka 15 meter hög men man kan givetvis hålla den i sin optimala sluthöjd genom att beskära toppen när den har nått önskad sluthöjd.

 

Vad som gör Serbgranen så speciell, är att den har gröna barr med silvrig undersida vilket gör att den får en mycket vacker färg och ton när man sätter den som häck. Barren sitter kvar året runt och därför ger Serbgran ett ständigt insynsskydd, perfekt under vintertid då träd och buskar fäller sina löv.

 

Serbgran tål hård beskärning och är idealisk som vackert och elegant insynsskydd.

 

Vill du ha en originell granhäck som ser exklusiv ut så är Serbgran ett perfekt val för dig!

serbgranhack

Serbgran - karaktär och utseende

Serbgran12
Serbgran

SKÖTSELRÅD SERBGRAN

 

Vad ska jag tänka på när jag ska plantera en häck?


Att plantera en häck är lätt! Gräv ett cirka 50 cm brett och djupt dike. Blanda befintlig jord med minst 50 % ny planteringsjord om du inte använder helt ny planteringsjord för bästa effekt. Spänn upp ett snöre i en rak linje den sträckan du vill ha som häck, samt över diket så att alla plantorna i häcken hamnar rakt på rad. Eventuellt kan man använda en tumstock för att mäta ut avståndet stam till stam, för att få rätt avstånd mellan plantorna. Ta bort krukan och placera växten i gropen så att rotklumpen hamnar strax under omgivande mark. Fyll på med jord och tryck till så att plantan står stadigt. Att vattna rikligt och regelbundet är A och O.


Hur planterar jag en Serbgranshäck?


Plantera snart som möjligt men se till att rötterna har fått ordentligt med vatten, ex. genom att ha blötlagt dem innan. Se till att gropen är tillräcklig för rotklumpen, i alla fall 50 cm djup, så att den nya plantan kommer i höjd med befintlig omgivande mark. Jordförbättra med planteringsjord. Det kan vara en god idé att vid plantering även installera en droppslang. Tänk på att stammen är fri från jord. Vattna igen rikligt. På så vis ger du plantorna de bästa förutsättningarna att etablera sig på den nya platsen. Serbgran trivs bäst i lättare jordar och vill inte stå blött.


När ska jag plantera Serbgran?


Bästa tiden för att plantera häck är generellt på hösten men då det gäller städesgröna växter så som barrväxter brukar man inte rekommendera att de planteras allt för sent på hösten – utan helst vår till sensommar/tidig höst. Dock har vi och plantskolan enbart god erfarenhet av plantering under både senhöst och vårvintern.

Rekommendationen att inte plantera när det är kallt baseras på att de växter som behåller sina barr/blad under vintern är i större utsträckning beroende av ett etablerat rotsystem som har lagrat gott om vatten inför vintern. Vid plantering under den tidiga hösten, snarare än under sommaren, avdunstar det inte lika mycket vatten och det är något lättare att tillgodose växternas vätskebehov.


Ska jag beskära Serbgran första året?


Ja, putsa plantorna lite lätt när det kommit i marken för att stimulera tillväxt, dock ej på toppen förrän den har nått sin sluthöjd.


När bör jag beskära Serbgran?


Beskär lite varje år för att se till att tillväxten gynnas och att häcken blir tät. Dock har serbgran ett smalt växtsätt och flyter därmed inte ut i bredd. En generell regel är att varje gren som man klipper in kommer det att skjuta ut två eller flera nya. Se till att det finns ”grönt” under snittet och toppa inte plantorna förrän de har nått den önskvärda sluthöjden.


När bör jag klippa Serbgranshäcken?


Om du har en klippt häck bör detta utföras i juni-juli när årsskotten är fullt utvecklade. Klipp helst på en molnig dag. Tänk på att inte klippa på toppen förrän önskad sluthöjd nåtts!


Hur ska jag vattna min Serbgranshäck?


Häcken behöver mycket vatten när den är nyplanterad. Blötlägg gärna rötterna innan plantering. Väl i marken bör man se till att vattnet når rötterna – gräv gärna försiktigt ner i jorden för att kolla hur långt ner fukten har nått. Serbgran, då den är städesgrön (behåller sina barr under vintern) behöver vatten en bit in på senhösten samt tidigt under våren då solen väcker växterna till liv.


Behöver granhäcken extra näring och i så fall när?


Ja, det är bra att ge gran lite extra näring under våren. Blanda ner kogödsel och någon långtidsverkande fullgödsel (med kväve, fosfor och kalium) anpassat för barrväxter.


Hur stor tillväxt av Serbgranen kan jag förvänta mig under de första åren?


Serbgran växer relativt fort, mellan 30-50 cm på ett år när den har etablerat sig.