Förbeställ häckväxter eller träd för leverans från Vecka 13 och få 500 kr i rabatt. Ange rabattkod VÅR500 i Kassan. Gäller vid 1 köp per hushåll.

Specialisten på färdig häck | Häckspecialisten
Sverige Denmark Finland
Snabb & Fraktfri Leverans Högsta Kvalitet & Service Växtgaranti i 3 år

Häggmispel

Prakthäggmispel (Amelanchier lamarckii) är en mycket populär häckväxt i hela Sverige. Den är uppskattad för sin skönhet, tålighet och att den inte ställer för stora anspråk på jordmån. Gå in på produkterna här nedan för mer information om växterna, antal per meter, pris och bilder!

  • Får vackra höstfärger
  • Ger utmärkt insynsskydd
  • Lättskött och tålig

Prakthäggmispel 40-60 cm

Prakthäggmispel 40-60 cm

Beteckning : Amelanchier lamarckii Höjdstorlek : 40-60 cm (höjdspridning vid...

149 kr /st
(745 kr/meter)

 Info  Köp 
Prakthäggmispel 60-100 cm

Prakthäggmispel 60-100 cm

Beteckning : Amelanchier lamarckii Höjdstorlek : 60-100 cm (höjdspridning vid...

179 kr /st
(895 kr/meter)

 Info  Köp 
Prakthäggmispel 80-100 cm

Prakthäggmispel 80-100 cm

Beteckning : Amelanchier lamarckii Höjdstorlek : 80-100 cm (höjdspridning vid...

349 kr /st
(1047 kr/meter)

 Info  Köp 
Prakthäggmispel 100-125 cm

Prakthäggmispel 100-125 cm

Beteckning : Amelanchier lamarckii Höjdstorlek : 100-125 cm (höjdspridning vid...

799 kr /st
(1598 kr/meter)

 Info  Köp 
Prakthäggmispel 125-150 cm

Prakthäggmispel 125-150 cm

Beteckning : Amelanchier lamarckii Höjdstorlek : 125-150 cm (höjdspridning vid...

995 kr /st
(1990 kr/meter)

 Info  Köp 
Varför välja Häggmispel?

 

Häggmispeln blommar vackert i maj med sina vita avlånga blommor och bladverket på Häggmispeln är frodigt och skapar därmed ett bra insynsskydd.

 

Den är yvig och buskig i sin form, kräver ej omfattande beskärning utan man kan gallra ur den från basen vid behov varje år. Vi rekommenderar att du toppar växterna direkt vid nyplantering.

 

Häggmispeln kan bli mellan 3-4 meter hög på sikt, inte alls ovanligt att man ser den höjden på äldre befintliga Häggmispelhäckar runt om i vårt avlånga land. Passar givetvis även i lägre höjder.

 

Under tidig vår så har Häggmispel kopparfärgat bladverk innan den blir mellangrön. På hösten skiftar Häggmispeln färg till intensivt röd. Fantastiskt fin häckväxt.

Prakthaggmispelbuske

Häggmispel - karaktär och utseende

Prakthaggmispel
Haggmispelblommor

Skötselråd Häggmispel

 

Vad ska jag tänka på när jag ska plantera en häggmispel?


Att plantera häggmispel är lätt! Gräv ett cirka 50 cm brett och djupt dike. Blanda befintlig jord med minst 50 % ny planteringsjord om du inte använder helt ny planteringsjord för bästa effekt. Spänn upp ett snöre i en rak linje den sträckan du vill ha som häck, samt över diket så att alla plantorna i häcken hamnar rakt på rad. Eventuellt kan man använda en tumstock för att mäta ut avståndet stam till stam, för att få rätt avstånd mellan plantorna. Ta bort krukan och placera växten i gropen så att rotklumpen hamnar strax under omgivande mark. Fyll på med jord och tryck till så att plantan står stadigt. Att vattna rikligt och regelbundet är A och O.


Hur planterar jag en häggmispelhäck?


Plantera snart som möjligt men se till att rötterna har fått ordentligt med vatten, ex. genom att ha blötlagt dem innan. Se till att gropen är tillräcklig för rotklumpen, i alla fall 50 cm djup, så att den nya plantan kommer i höjd med befintlig omgivande mark. Jordförbättra med planteringsjord. Det kan vara en god idé att vid plantering även installera en droppslang. Tänk på att stammen är fri från jord. Vattna igen rikligt. På så vis ger du plantorna de bästa förutsättningarna att etablera sig på den nya platsen.


När ska jag plantera häggmispel?


Bästa tiden för att plantera häck är generellt på hösten men kan även planteras under våren. Vid plantering under den en period som inte är så solig och varm innebär att det inte avdunstar lika mycket vatten och det är något lättare att tillgodose växternas vätskebehov.


Ska jag beskära häggmispel första året?


Häggmispel mår bra av att etableringsbeskäras när den ha kommit i jorden, det innebär att man tar in sidogrenar lite och toppar plantan, för att stimulera rotsystemets etablering samt att få den att förgrena sig direkt.


När bör jag beskära häggmispel?


Beskärning bör ske under vårvintern. Då tar du främst bort skadade-, gamla- och inåtvända grenar men gärna några fler för att stimulera tillväxt. Detta gör du årligen så att du får en tät häck.


När bör jag klippa häggmispelhäcken?


Om du har en klippt häck bör detta utföras efter blomningen i april-maj.


Hur ska jag vattna min häggmispelhäck?


Häcken behöver mycket vatten när den är nyplanterad. Blötlägg gärna rötterna innan plantering. Väl i marken bör man se till att vattnet når rötterna – gräv gärna försiktigt ner i jorden för att kolla hur långt ner fukten har nått.


Behöver häggmispel extra näring och i så fall när?


Ja, det är bra att ge häcken lite extra näring under våren. Blanda ner kogödsel och någon långtidsverkande fullgödsel (med kväve, fosfor och kalium).


Hur stor tillväxt kan jag förvänta mig under de första åren?


Häggmispel är relativt snabbväxande med en tillväxt på cirka 20-30 per år och når en maxhöjd på ca 300-400 cm.